Zaproszenie na Festiwal Chlebów Świata, 21 – 23. marca br.

FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA

TERMIN: 21- 23 marca 2014 r.

WSTĘP WOLNY

MIEJSCE: gmach Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego
ul. Ratuszowa 13, Warszawa

blisko dworca PKP Warszawa Wileńska
DOJAZD z Placu Bankowego:
    tramwaje: 18, 20, 23, 26,
    autobusy:160, 190, 226,460,512,527,718,738

Szczegółowy program:
http://festiwalchlebow.pl 

Zapraszamy do polubienia: https://www.facebook.com/chlebyswiata

Godziny otwarcia:     piątek, 21 marca: 9.00 do 17.00
            sobota, 22 marca: 10.00 do 18.00
            niedziela, 23 marca: 10.00 do 16.00

Informacja telefoniczna: 22 22 45 804, 22 22 45 805
e-mail:  sekretariat@festiwalchlebow.pl

Nowością FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA są  piekarnicze prezentacje, które będą realizowane co godzinę w kilkunastu salach lekcyjnych.

Odwiedzając te „laboratoria piekarnicze”  można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez rzymian i palestyńczyków, abilność piekarzy z Chin, Indonezji, Syrii,  i innych atrakcji.

Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa

w PIEKARNI DOMOWEJ 

oraz ekologiczne wędzenie wędlin zapewnione przez  ekspertów z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu.

W zamienionych salach lekcyjnych na LABORATORIA PIEKARNICZE co godzinę będzie można poznać sposoby przygotowania: piady, pity, rogali świętomarcińskirgo z Poznania, bio pieczywa,  ziaren i starodawnych mąk, chlebów  z Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Indonezji, Palestyny, Syrii, Serbii, Włoch i innych stron świata.

Wystawa CHLEBÓW ŚWIATA
chleb kosmonautów

BIESIADY CHLEBNE  –  (piątek i sobote, 21-22.03.br.) 

od godz. 19.00 – 22.00

Rezerwacje: 22 22 45 804, 22 22 45 805, e-mail: biesiadachlebow@festiwalchlebow.pl

 Produkty Jarmarku Chlebów Świata i dodatków:

chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko,  ciasta, sery krowie, kozie, owcze, sery dojrzewające, żubrowiec, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny, powidła z buraków cukrowych z Mazowsza.

Degustacje:   kanapek chlebów świata

PATRONATY

Ministerstwo Gospodarki,

Ministerstwo Edukacji

  Polskie Radio, TVP Warszawa,

Polska Agencja Prasowa

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

  Bank Pekao S.A.

Muzeum Etnograficzne, Muzeum Chleba,

Marszałek Województwa Mazowieckiego

Koleje Mazowieckie

  Muzeum Rolnictwa im. ks. K. Kluka w Ciechanowcu, Muzeum Historii Żydów Polskich,

Agencja Rynku Rolnego

Krajowa Rada Izb Rolniczych

  Stowarzyszenie Twórców Ludowych, Stowarzyszenie Wydawców Katolickich, Przegląd Piekarniczy i Cukrowniczy, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności

Poznańska Lokalna Organizacja Turystyki

 

 

Gastrona.pl, Bake&Sweet, Piękno i Pasje, Wolnasobota.pl, Podróże.pl, TTG Central Europe, TTG.TV, Maxmedia PP

Organizatorzy Zespół Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie
Stowarzyszenie Polskich Mediów,
Warszawska Izba Turystyki,

Dodaj komentarz